Preskočiť na odkaz na hlavný obsah pomocou prístupového kľúča S.
PortalMenuPortlet
Spotreba čokolády už druhý rok po sebe klesla, vlani jej každý Slovák zjedol v priemere 3,4 kilogramu
Print Mail PDF TW FB WA

Spotreba čokolády už druhý rok po sebe klesla, vlani jej každý Slovák zjedol v priemere 3,4 kilogramu

Posledná aktualizácia: 04.07.2024 | Počet zobrazení: 39
Ilustračný obrázok
Vydavateľ: Štatistický úrad SR
Dátum publikovania: 04.07.2024

Deň čokolády, najpopulárnejšej sladkosti na svete, si každoročne pripomíname 7. júla. V tento deň majú na celom svete milovníci čokolády ideálnu zámienku na to, aby si ju dopriali bez akéhokoľvek pocitu viny.

Niektorí ju majú radi tmavú horkú, iní mliečnu, s príchuťami alebo bez. Celková spotreba čokolády a čokoládových cukroviniek na obyvateľa sa však v roku 2023 na Slovensku znížila v priemere o 300 gramov (o 8,1 %). Každý Slovák podľa predbežných údajov Štatistického úradu SR tak zjedol 3,4 kilogramu sladkostí z čokolády, rok predtým to bolo podľa definitívnych údajov 3,7 kilogramu.„Spotreba tejto pochúťky na báze kakaa sa tak znížila už druhý rok po sebe. Kým medziročný pokles v roku 2022 bol 16 %, v roku 2023 predbežné výsledky hovoria o poklese o 8 %,“ uviedla Monika Rákošová, riaditeľka odboru štatistiky životnej úrovne obyvateľstva Štatistického úradu SR. Čokoláda je aj súčasťou cukrárenských výrobkov, ktorých ročne skonzumujeme porovnateľné množstvo ako čokolády a čokoládových cukroviniek.

Najvyššiu spotrebu čokolády na obyvateľa dosiahlo Slovensko v rokoch 2012 a 2014, keď každý občan SR v priemere skonzumoval za rok 5,1 kilogramu čokolády alebo čokoládových cukroviniek.

V medzinárodnom porovnaní patria k najväčším konzumentom čokolády najmä európske krajiny, ľudia v Ázii uprednostňujú iné sladkosti. Najviac, v priemere 11,8 kilogramu na obyvateľa, jej v roku 2022 zjedli Švajčiari. Nasledovali obyvatelia Spojených štátov amerických s 9 kg a Nemecka s 5,8 kg. Na druhom konci rebríčka je India a Čína, kde majú podľa odhadov spoločnosti Statista výrazne nižšiu spotrebu na obyvateľa, a to na úrovni 1 kg a 0,2 kg (údaje za rok 2022 podľa spoločnosti statista.com).

Členské štáty Európskej únie (EÚ) v roku 2023 vyviezli 867-tisíc ton čokolády a čokoládových tyčiniek do krajín mimo EÚ, čo predstavuje 2 % nárast v porovnaní s rokom 2022. Najväčšími exportérmi podľa údajov Eurostatu boli Nemecko (26 % celkového exportu EÚ), Holandsko (14 %), Poľsko (13 %), Belgicko (11 %) a Taliansko (11 %). Najväčšími partnermi pre vývoz mimo EÚ boli Spojené kráľovstvo, Spojené štáty americké, Rusko a Kanada.

Aj Slovensko obchoduje s čokoládou. Vývoz čokolády zo SR v roku 2023 bol vyšší ako jej dovoz o 12-tisíc ton. Na Slovensko sa vlani priviezlo viac ako 47,41) tisíca ton čokolády v celkovej hodnote 258,6 milióna eur. Bolo to o 8,5 tisíca ton menej ako rok predtým. Najväčší objem čokolády sa doviezol z Nemecka, Českej republiky, Poľska, Belgicka a Bulharska. Dovoz z týchto 5 krajín predstavoval takmer dve tretiny z celkového dovozu čokolády a čokoládových výrobkov na Slovensko. 

Súčasne sa zo Slovenska vyviezlo spolu 59,41) tisíca ton čokolády v hodnote 302,4 milióna eur. V medziročnom porovnaní klesol export o 2,8 tisíca ton. Najviac čokolády a čokoládových výrobkov sa vyviezlo do Poľska, Česka, Maďarska, Rakúska a Nemecka.

Tabuľka mliečnej čokolády (100 g) stála v slovenských obchodoch minulý rok v priemere 1,43 eur a čokoláda na varenie rovnakej hmotnosti 1,08 eura. V porovnaní s rokom 2022 priemerné ceny výrazne vzrástli. Mliečna čokoláda bola vlani drahšia v priemere o viac ako 36 % ako v roku 2022 a cena čokolády na varenie sa zvýšila o takmer 28 %.

Svetový deň čokolády, alebo len Deň čokolády sa oslavuje 7. júla preto, že táto lahôdka sa uviedla na európsky trh v roku 1550 práve v tento deň ako produkt privezený od mexických Indiánov.

Čokoláda sa priamo konzumuje, ale používa sa tiež k príprave rôznych dezertov, pokrmov, cukroviniek. Vyrába sa z plodov kakaovníka. Experti na túto komoditu posudzujú jej kvalitu podľa odrody kakaových bôbov, obsahu kakaového masla a cukru. Podľa odborníkov sú ideálnym základom zloženia kvalitnej čokolády kakaové bôby spracované do kakaovej hmoty a prírodný cukor.

  • 1) obsahuje súhrn údajov zahraničného obchodu za 14 vyselektovaných položiek na úrovni osemmiestneho kódu kombinovanej nomenklatúry

  • Vydal :

  • Štatistický úrad SR
  • Lamačská cesta 3/C
  • 840 05 Bratislava 45
  • Slovenská republika
  • Informačný servis :

  • tel. +421 2 50 236 339
  • +421 2 50 236 335
  • e-mail: info@statistics.sk

Upozornenie: Pri uverejnení celej informatívnej správy alebo jej časti prosíme uviesť zdroj informácií Štatistický úrad Slovenskej republiky. Štatistický úrad SR tvorí kvalitné štatistiky užitočné pre spoločnosť podľa 16 zásad týkajúcich sa inštitucionálneho prostredia, štatistických procesov a výstupov podľa Kódexu postupov pre európsku štatistiku.


/wps/portal/ext/aboutus/office.activites/officeNews Spotreba čokolády už druhý rok po sebe klesla, vlani jej každý Slovák zjedol v priemere 3,4 kilogramu Z6_Q7I8BB1A00MKC0I3IHQBAR1412 /Štatistický úrad SR - Úvodná stránka /O nás /Významné aktivity a udalosti /Detail správy